Designbelysning med energisnål LED-teknik • Armband, ringar och halsband med budskap

Om Marie Of Sweden

Marie Of Sweden

Marie Fredriksson, kalligraf

Jag heter Marie Fredriksson och älskar kalligrafi. Bokstäver i alla former, storlekar och färger. Intresset har jag haft sedan barnsben, och jag har spenderat många, många, MÅNGA timmar med att öva bokstavsformer med penna på papper. Det är en rogivande och stimulerande sysselsättning.

Den smällkalla vintern 2009-2010 började jag experimentera med att etsa mina handskrivna bokstäver på metall. Metoden är inte särskilt väl dokumenterad, så jag tillbringade många timmar med att leta information på nätet, och många gånger mer tid än så med att experimentera. Min far gav mycket av sin envishet i arv till sin äldsta dotter, och det har jag varit tacksam för många gånger. Efter ett antal lyckade försök (och många, många fler mindre lyckade!) behärskade jag etsning i koppar, rostfritt stål, sterling silver och aluminium, och detta blev sedan till vackra armband, ringar och halsband.

Något år senare började jag använda epoxyresin och gjuta in mina texter i vackra, halvtransparenta berlocker. Alla material har sin charm, men epoxyn ligger mig extra varmt om hjärtat – färgerna blir så vackra!

Den kalligrafistil jag oftast använder är en personlig, livlig och delvis bunden kursiv stil med historiska rötter i renässansen Italien. Jag använder aldrig några strikta stödlinjer utan låter orden dansa fram på raden och bidra till ett personligt och levande utseende. Orden pryds av välplacerade slingor och dekorationer som förhöjer utseendet på texten. Jag vägrar att överdekorera och lever efter devisen ”less is more”.

Ett annat experiment som föll väl ut var att använda den nya energisnåla LED-belysningstekniken i kombination med mina handskrivna bokstäver. Med kalligrafi etsad på ytan av belyst plexiglas (eller akrylplast, som det egentligen heter) lyckades jag skapa lysande, nästan svävande texter som sprider sitt budskap i dunklet.

De flesta som inte är så insatta i ämnet kalligrafi (och även många som har provat på det själv) tror att en viss kalligrafistil skrivs likadant av alla som kan den, men så är det inte. Min kalligrafi är helt unik för mig och den kan inte dupliceras av någon annan människa. Bokstävernas form är ett resultat av drygt 20 års övande, pennans form och faktiskt även min sinnesstämning när designen gjordes.

Ett handskrivet A blir aldrig likadant som ett annat A, och det är det fina i kråksången!

Marie Fredriksson