Designbelysning med energisnål LED-teknik • Armband, ringar och halsband med budskap

Material och skötselråd

skotselrad-silverSilver

Ädelmetallen silver är ett klassiskt, elegant material som passar både män och kvinnor. Det kan poleras blankt eller ges ett lätt borstat utseende. Till mina smycken använder jag sterling silver – en legering av 92,5% silver och 7,5% koppar som är det man brukar använda till smycken. Kopparinnehållet i sterling silver är anledningen till att det oxiderar och mörknar med tiden, och beror på en reaktion med svavlet som finns naturligt på vår hud och i luften. Allergier mot sterling silver är inte så vanliga, men förekommer.

Skötselråd

Ta gärna av silversmycken före dusch och tvätt, och låt helst hudkräm etc. torka in ordentligt innan smyckena tas på igen. Vanlig rengöring av silversmycken kan man göra med tvål och vatten och en mjuk borste (gammal tandborste går bra). Den mörka oxideringen kan man polera bort med till exempel Häxans silverputs från Ica-affären, eller med andra polermedel man kan köpa i guldsmedsaffärer.  Hos guldsmeder kan man ibland även köpa putsdukar som är impregnerade med ett ämne som fördröjer ny oxidering.


skotselrad-aluminiumAluminium

Aluminium är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet.   Det är starkt och hållbart men väger nästan ingenting. Ytan kan antingen borstas eller blankpoleras, och liknar då sterling silver. Smycken av aluminium ger mycket sällan upphov till kontaktallergier – mer sällan än till exempel smycken av sterling silver. Materialet i sig själv oxiderar eller missfärgas aldrig.

Skötselråd

Ta gärna av dig ringar och armband vid till exempel trädgårdsarbete så undviker du de flesta reporna. Handkräm etc. gör att ytan mattas med tiden, men en rengöring med mild tvål och gammal tandborste hjälper bra. Extra glans kan man få med till exempel Häxans silverputs från Ica-affären eller Autosol från  närmaste mack. Små repor kan putsas bort med Svinto, men efter en sådan behandling får ytan ett borstat utseende. Kom ihåg att polera i samma riktning hela tiden!


skotselrad-kopparKoppar

Koppar är en varm, mjuk och levande metall och den första som mänskligheten lärde sig att använda redan för 10.000 år sedan. Under 1600-talet var Falu koppargruva den största i Europa. Materialet har en varm glans och ärgar med tiden och får en fantastisk patina.

Mina kopparsmycken ger jag en kontrollerad, rustik patina som ger ett lätt slitet, åldrat och mycket personligt utseende som inte kan dupliceras från en gång till en annan. Ytan behandlas med flera lager vax av hög kvalitet. Vaxet slits dock med tiden och allteftersom metallen exponeras för luft och vatten etc. så verkar den naturliga oxideringen och smycket blir bara vackrare med åren.

Vissa människor kan vara allergiska mot koppar, och andra kan uppleva en missfärgning av huden. Det är ingen allergisk reaktion utan metallpartiklar som lägger sig på huden och reagerar med luften. Det kan se fult ut men är ofarligt.

Skötselråd

Både den vaxade ytan och den naturliga oxideringen påverkas av tvål, vatten, parfym etc – så ta helst av kopparsmycken vid tvätt, trädgårdsarbete etc. Patinan kan tas bort helt och hållet genom att skrubba med Svinto eller använda kopparputsmedel, och då försvinner även det skyddande vaxlagret. En oskyddad kopparyta oxiderar sedan naturligt igen.


skotselrad-laderLäder

Läder är ett varmt och organiskt material som gör sig mycket bra tillsammans med hårdare, ”kallare” material som rostfritt stål och koppar. Det är tåligt och klarar av det mesta – utom kanske möjligen upprepade vattenbad – och blir bara vackrare ju äldre det blir.

Det läder jag använder till mina läderarmband kommer i stor utsträckning från recyklade livremmar som jag hittar i second hand-butiker eller får av bekanta. Patinan på använt läder ger ju lite extra karaktär till ett smycke. Några små skrapmärken här, lite slitage där. Det blir vackert och unikt!

Skötselråd

Läder är tåligt och slitstarkt och kräver egentligen inget underhåll alls. Jag rekommenderar dock att du tar av dig läderarmband före dusch och bad, även om materialet klarar av att blötas ned. Det tar ganska lång tid för vått läder att torka (tänk blöta vinterkängor!) och med tiden blir det sprött. Men hålls det bara torrt och fint så klarar läder av det mesta!


 

skotselrad-rostfrittstalRostfritt stål

Rostfritt stål är ett mångsidigt material som används till allt från fordon och byggnadskonstruktioner till kökets måttsatser och saxar. Materialet är mycket hårt och oerhört hållbart. Stålet känns kanske som ett maskulint material, men tillsammans med ett mjukare, organiskt material som läder får man en tuff och kaxig kombination som passar till både kvinnor och män. Allergier mot rostfritt stål är sällsynta, men förekommer. I de fall jag använder rostfritt – till läderarmband – så ligger aldrig stålet direkt mot huden.

Skötselråd

Det rostfria stålet tål i stort sett allting utan att repas, så man behöver egentligen inte tänka på någonting alls när det gäller skötseln!


skotselrad-epoxyEpoxyresin

Epoxyresin är ett fantastiskt trevligt material. Det är i grunden en tvåkomponentsplast som man blandar och gjuter i formar, med ett resultat som är hårt, lätt och glasklart. Jag färgar materialet i halvtransparenta, lysande vackra färger, och jag brukar tänka på de berlocker jag tillverkar som ”mina små juveler”. :)

Skötselråd

Den hårda, glasliknande ytan är inte så känslig för repor osv, men undvik att spruta parfym direkt på smycket. Hudkräm etc kan torkas bort med en mjuk trasa eller sköljas av med mild tvål.

 

Marie Fredriksson