Designbelysning med energisnål LED-teknik • Armband, ringar och halsband med budskap

Läderarmband med budskap i kalligrafi på metallplatta

Material: läder, rostfritt stål eller koppar, aluminiumnitar, jeansknapp

Det här var den första typen av armband som jag började tillverka sommaren 2010 och de har varit väldigt populära! Kombinationen av läder och metall är tuff och kaxig men kan även vara tjejig med ”rätt” text eller budskap.

Lädret kommer ofta från recyklade livremmar som jag hittar i second hand-butiker, men kan ibland  vara nytt. Jag gillar patinan på använt läder – lite skrapmärken ger ju bara extra personlighet och en unik touch. Dessutom har det slitstarka lädret en gång varit ett djur, och om något som varit ett djur kan användas igen i stället för att någon måste göra nytt så varför inte?

Metallplattan som är fastnitad på dessa läderarmband med budskap kan vara av polerat rostfritt stål eller antikoxiderad koppar. Det rostfria stålet ger ett lite tufft och rockigt intryck (några kunder har till exempel varit hojåkare), och den oxiderade kopparen ger en rustik, varm och jordnära känsla. Kopparens yta är vaxad för att skydda patinan.

Bredden på dessa armband varierar lite grann beroende på vilken typ av läder som används. Många gamla livremmar är antingen 25 mm eller 38 mm (vilket ju är 1 resp. 1,5 tum) och de flesta armbanden håller sig däromkring. Exakta mått finns angivet på varje armband.

Knäppningen består av en läderrem som läggs runt en knapp av jeanstyp. Storleken är därmed justerbar och armbandet kan anpassas efter de flesta handleder genom att man flyttar på knuten på läderremmen. Knapparna på de rostfria armbanden består av ”silverfärgad metall” och är den enda detalj jag inte kan garantera är nickelfri. En yta motsvarande insidan på en vanlig byxknapp ligger mot huden men borde vara relativt enkel att blockera om man är nickelallergiker!

Marie Fredriksson